CREW

Wie zijn wij? Een bonte groep mensen met ieder onze eigen, unieke ervaringen in het werkveld en persoonlijke beweegredenen om de Haarlemse nacht tot een succes te maken. Maak kennis met…

Nadieh Bindels

NADIEH BINDELS
oprichter Nachtwacht Haarlem en nachtraadslid
Nadieh is een geboren en getogen Haarlemmer, met haar roots in Schalkwijk, waar ze de eerste negentien jaar van haar leven woonde. Ruim voor ze legaal bier mocht drinken, was deze mug in de Haarlemse nachtcultuur te vinden en die liet haar niet meer los. Vanaf haar achttiende werkte ze jarenlang achter de bar bij verschillende Haarlemse nachtelijke uitgaansplekken en al gauw breidde zich dat uit met ook het organiseren van events. (Ja, ze is inderdaad die chick die bij Storing achter de bar werkte, die vraag krijgt ze tot de dag van vandaag, jaren na de sluiting.) Daarnaast is ze natuurlijk ook nog privé in die nacht terug te vinden en kan je haar tegenkomen bij van alles en nog wat. Van rauwe punk events tot jazzavonden en van raves tot gewoon een pilsie aan de bar, she loves it all. Drie jaar lang werkte ze als hoofdredacteur van VPRO’s 3voor12Noord-Holland en het was in die begintijd, eind 2016, dat haar opviel hoe de Haarlemse nachtcultuur steeds saaier werd en uitgaanslocaties verdwenen. Ze zorgde dat daarover gepubliceerd werd en niet lang daarna startte ze ook een lobby bij politiek Haarlem, om dit onder de aandacht te brengen en verbeteren. En van het één kwam het ander. Inmiddels is haar oprichting van Nachtwacht Haarlem een feit en met veel plezier werkt Nadieh aan de verbetering van de Haarlemse nachtcultuur, naast haar (freelance) werkzaamheden op het gebied van event organisatie, communicatie, en artiest management. Waarom? “Haarlem verdient een bruisendere nachtcultuur, waar iedereen zich thuisvoelt.”

EEFJE MAJOOR
bestuursvoorzitter
Eefje groeide op in Haarlem en stapte stiekem een jaartje voor de destijds legale leeftijd van zestien al in de wereld van Haarlemse feestjes en kroegtijgers. Dat beviel haar ontzettend goed en zo maakte ze van de horeca niet alleen een vrijetijdsbesteding, maar ook haar werk. Niet veel later begon ze bij Patronaat achter de bar. Daarmee kon ze haar passies voor horeca en de culturele sector combineren en dat liet haar voelen als een vis in het water. Daarom werkt ze daar nog steeds, maar inmiddels als coördinator hospitality. Ook is ze sinds een aantal jaar projectleider van bandcontest Rob Acda Award en voor de redactie van 3voor12Noord-Holland. Voor Eefje is de nachtcultuur een ontzettend belangrijk deel van haar leven, maar ook voor een heleboel anderen, zo ziet zij in. Volgens haar is de nacht er om de dag achter je te laten en de nieuwe dag te beginnen. Je ziet er oude bekenden, maakt er nieuwe vrienden of professionele contacten. Soms met een beetje spijt de volgende ochtend, maar uiteindelijk brengt het altijd nieuwe energie, zo stelt deze doorgewinterde nachtavonturier. Waarom ze zich aan heeft gesloten bij Nachtwacht Haarlem? “De Haarlemse nacht mag een eigen smoel krijgen die serieus genomen wordt door iedereen. Laten we weer met elkaar zoeken naar gekkigheid!”

Eefje Majoor

KILLIAN POPKEN
nachtraadslid
Killian is al zeven jaar import Haarlemmer en werd door zijn studie aan de Hogeschool InHolland Haarlem meteen ondergedompeld in het Haarlemse nachtleven. Het gaf hem de mogelijkheid nieuwe ervaringen op te doen en mensen te ontmoeten; veel van zijn goede vrienden heeft hij in de nachtelijke uurtjes ontmoet. Tijdens zijn studie stond hij vol in het studentenleven, richtte hij de Haarlemse studievereniging Creatrix Populus op en organiseerde de InHolland introductieweek en studentenavonden in Patronaat. Inmiddels is Killian afgestudeerd en werkt hij als marketingmanager van Utrecht International Comedy Festival en als freelancer in de evenementenbranche. Ook organiseert hij nog events voor jongeren en jong volwassenen in Haarlem, onder de eventnaam Mangelmoes. Als nachtraadslid ligt zijn focus voornamelijk op het leggen van een betere verbinding tussen studenten en de stad en uitgaansmogelijkheden voor jongeren. Waarom hij zich bij Nachtwacht Haarlem heeft aangesloten? “Haarlem verdient een bruisendere nachtcultuur, waar men kan leven, leren en ervaren.”

MADELIEF LAMMERTS (zij/haar)
Initiatiefnemer Red het Slachthuis, evenementenorganisator bij collectief Geregeld Ontregeld, student Antropologie, werkzaam voor verschillende sociaal-culturele initiatieven.

Wat aan de nacht trekt je het meest aan?
Het meest aantrekkelijke aan de nacht(cultuur) is de verhoogde mogelijkheid om jezelf te zijn door te ontdekken en te experimenteren met stijl en muziek, zonder de sociale conventies die soms gelden in het dagelijkse leven.  De nacht geeft mij een verhoogde vorm van vrijheid en even de mogelijkheid om nieuwe kunstvormen te ontdekken, of gewoon om even lekker te dansen en de zorgen van het dagelijks leven te laten gaan. Hoewel ik een goede club, of een fijne bar, zeer kan waarderen gaat mijn hart sneller kloppen van livemuziek. Voor mij is het zien van bandjes en artiesten de grote aantrekkingskracht van de nacht, en de nacht geeft de mogelijkheid om opkomende en lokale talenten te ontdekken, en deze nieuwe geluiden te ondersteunen.

Waarom heb je je gevoegd bij Nachtwacht Haarlem?
Vooraf dat ik mij aansloot bij Nachtwacht Haarlem heb ik mij ingezet voor het behoud van livemuziek in het poppodium Slachthuis, door middel van mijn initiatief ‘Red het Slachthuis’. In het Slachthuis zag ik een dynamische, verbindende, veilige sfeer met een vruchtbare grond voor lokaal talent. Hiermee ontdekte ik voor mij een groter probleem met het Haarlemse nachtleven en het aanbod ervan: veel broedplaatsen en uitgaansgelegenheden zijn uit Haarlem verdwenen, de voorheen levendige nacht is niet meer zoals het was. Ter resultaat voelde ik mij steeds meer aangetrokken tot Amsterdam, maar Amsterdam is niet Haarlem, en ik hou van mijn stad en ik heb een duidelijke visie hoe ik Haarlem op zijn best zie met betrekking tot de nachtcultuur. Bij de nachtwacht hoop ik een bijdrage te kunnen leveren om die bruisende nacht weer in zijn volle glorie terug te krijgen, terwijl we werken aan een veilige en diverse sfeer waar iedere Haarlemmer zijn plekje binnen de nacht kan vinden.

Hoe ziet een ideaal Haarlems nachtleven eruit voor jou?
Voor mij is het ideale Haarlemse nachtleven een plek van veelzijdigheid en ruimte voor ontdekking: van jongeren die net voor het eerst een instrument oppakken en een podium zoeken, tot de student die graag tot in de vroege uurtjes van goede techno wil genieten. De nacht is een plek voor ontplooiing en talentontwikkeling, en waar nieuwe initiatieven van de grond komen en creatievelingen de ruimte hebben om hun kunsten en ideeën tot expressie te brengen. Daarnaast vind ik veiligheid een ontzettend belangrijk aspect van mijn ideale nachtleven, een goede nacht is er eentje waar iedereen zorgeloos kan genieten ongeacht je afkomst, seksuele oriëntatie, gender(identiteit), leeftijd, religie, etc.

 

DAAN KNIJNENBURG (hij/hem)
Nachtprogrammeur bij Patronaat, Programmeur bij Boring & Founder Club Flux

Wat aan de nacht trekt je het meest aan?
“De nacht is voor mij de ultieme speelplaats voor creativiteit, identiteit en (zelf)liefde. Niet alleen een avondje uit, maar ook als ultieme plek om jezelf te ontdekken. Een broedplaats voor de meest vooruitstrevende kunstvormen en een ontmoetingsplek voor creatievelingen. De veelzijdigheid van de nacht is uniek, spannend en uitdagend en is belangrijk in welke vorm dan ook.”

Waarom heb je je gevoegd bij Nachtwacht Haarlem?
“Een veilig, duurzaam en divers nachtleven willen is 1, het uitvoeren is een tweede. Vanuit een kritische blik positieve verandering willen brengen in het Haarlemse nachtleven heb ik mij bij Nachtwacht Haarlem gevoegd. Het is ontzettend waardevol om een krachtig platform te hebben dat weerklank biedt aan verschillende stemmen in de stad en ben dan ook heel blij om hier actief deel van uit te maken.”

Hoe ziet een ideaal nachtleven in Haarlem er uit voor jou?
“De veelzijdigheid van de nacht moet gereflecteerd worden in het nachtleven van de stad. Een biertje drinken met vrienden in de kroeg, experimentele livemuziek beleven of zweten in de club. Wanneer meerstemmigheid terugkomt in het aanbod en mensen veilig onderdeel kunnen uitmaken van de nacht bereiken we een duurzaam nachtleven dat ruimte biedt voor inspiratie en ontwikkeling.”

 SVEN KAMPEN (hij/hem)
Evenementenproductie voor EPIKA, Veerplas, Parksessies, beheerder bij Klein Haarlem, set assistent in de filmindustrie

Wat aan de nacht trekt je het meest aan?
De nacht is één groot onbekend avontuur, iets wat je minder vaak ziet in je vooraf geplande werkweek. Nooit weet je van tevoren wie je zal ontmoeten, welke nummers je zal horen of waar je de avond eindigt. De speelsheid van de nacht laat me ontdekken wat ik leuk vind en verbreed m’n horizon op sociaal vlak. 

 Waarom heb je je gevoegd bij Nachtwacht Haarlem?
“Ik zie het als mijn missie om het Haarlemse nachtleven een boost te geven en help hier graag aan mee door mijn rol als raadslid. Als organisator van evenementen weet ik namelijk hoe lastig het is om wat op te bouwen in Haarlem, waar veel aspecten stug kunnen verlopen. Het feit dat Nachtwacht Haarlem het lukt om nu projecten en visies van de grond te krijgen, is hoopvol en ben dankbaar dat ik hier deel van uit mag maken.”

 Hoe ziet een ideaal Haarlems nachtleven eruit voor jou?
“Een ideaal nachtleven zou zich voor mij afspelen net buiten het centrum, bijvoorbeeld op de Waarderpolder. Een toffe club dat dient als broedplaats voor zowel organisators bezoekers, en artiesten. Een veilige plek waar mensen volledig zichzelf kunnen zijn, waar nieuwe concepten een kans krijgen en waar overdag de rust wederkeert om creatieve projecten van de grond te krijgen. Ik denk dat dit ook helpt bij de verdere opkomst van locaties zoals Houtbaar, Skatepark of Basecamp.”