CREW

Wie zijn wij? Een bonte groep mensen met ieder onze eigen, unieke ervaringen in het werkveld en persoonlijke beweegredenen om de Haarlemse nacht tot een succes te maken. Maak kennis met…

NADIEH BINDELS (zij/haar)
Founder Nachtwacht Haarlem, hoofd marketingcommunicatie Amsterdam Fringe Festival en werkzaam bij vele andere culturele initiatieven

Wat aan de nacht trekt je het meest aan?
“Waar mensen zich overdag veelal conformeren (bijv. in kleding) aan wat wenselijk wordt geacht, kunnen mensen in de (gezonde) nachtcultuur veel meer zichzelf zijn en laten zien.  Ook is de nacht een prachtige plek voor het opdoen van nieuwe ontmoetingen, perspectieven, ideeën en samenwerkingen. Zelf heb ik een heel groot deel van mijn netwerk overgehouden aan werken in de nachtcultuur en veel mogen leren van mensen die ik in de nacht heb ontmoet.”

Waarom heb je je gevoegd bij Nachtwacht Haarlem?
“Ik mag mezelf de oprichter van Nachtwacht Haarlem noemen. Begin 2018 startte ik mijn lobby voor de Haarlemse nachtcultuur, omdat ik haar sterk achteruit zag gaan en ik daar graag iets aan wilde doen. Ik wist dat het een pittige opgave zou worden, om constructief en op beleidsniveau dingen te veranderen. Maar geduld en inzet (lees: heel hard trekken) lonen, zo laten de ontwikkelingen op het gebied van nachtcultuur in Haarlem zien.” 

Hoe ziet een ideaal Haarlems nachtleven eruit voor jou?
“Een ideaal Haarlems nachtleven is wat mij betreft divers in aanbod en inclusief. Dat betekent dat er een groter aanbod van locaties en verschillende soorten events zijn, waar meer verschillende doelgroepen zich toe aangetrokken voelen. En dat iedereen diens/ haar/ zijn plek kan vinden in de nacht en zich veilig voelt.
Momenteel is dat zeker nog niet het geval en zijn we zeker nog niet waar we zouden moeten zijn als hoofdstad van Noord-Holland, met al haar (nacht)culturele potentie, dus het trekken gaat door!” 

EEFJE MAJOOR (zij/haar)
Creatief producent bij Patronaat, bestuurslid KHN Haarlem, bestuursvoorzitter Nachtwacht Haarlem

Wat aan de nacht trekt je het meest aan?
“In de nacht kan ik de dag loslaten en genieten van de sociale en creatieve uitspattingen die het te bieden heeft. Ontsnapping, ontmoeting en ontspanning.”

Waarom heb je je gevoegd bij Nachtwacht Haarlem?
“Een stad als Haarlem verdient meer! Met deze organisatie kunnen we het belang van de nacht vertegenwoordigen en dat is helaas hard nodig.”

Hoe ziet een ideaal Haarlems nachtleven eruit voor jou?
“Gekkigheid, diversiteit en laagdrempelig aanbod. Een mooie mix tussen groot en klein.”

KILLIAN POPKEN (hij/hem)
Co-founder Lola, Events & Cultuur Marketeer, bestuurslid Nachtwacht Haarlem

Wat aan de nacht trekt je het meest aan?
“De nacht is een plek waar je buiten de gebaande paden kan experimenteren, ontdekken en ontmoeten. In de duisternis van de nacht opent een nieuwe wereld en kan je de zorgen van de dag achter je laten en dingen ontdekken die vaak niet overdag gebeuren.” 

Waarom heb je je gevoegd bij Nachtwacht Haarlem?
“Nadat meerdere locaties sloten, beleid zich tegen de nacht keerde, jongeren de stad verlieten en de nacht steeds stiller werd, vond ik het tijd om zelf ook in actie te komen. Toen Nadieh in 2019 een debatavond over de Haarlemse Nacht organiseerde, sloot ik daarom ook snel aan. Alle punten die naar voren kwamen herkende ik ook en als evenementenorganisator vond ik dat Haarlem weer wat nieuw leven in de nacht mocht krijgen. Daarom heb ik mij meteen bij haar gevoegd en in de jaren daarna hebben we met het team de basis gelegd voor het visieplan en de stichting zoals die nu is.”

Hoe ziet een ideaal Haarlems nachtleven eruit voor jou?
“Idealiter is de Haarlemse nacht een plek waar gedurfd en  geëxperimenteerd wordt en waar je nieuwe dingen kan ontdekken. Hier bestaat een mentaliteit van ‘ja, dit kan’, in plaats van ‘nee, dit kan niet’. Organisatoren, artiesten, creatievelingen, makers en vele anderen krijgen de ruimte om iets te maken, te falen en om succes te beleven. Bezoekers ervaren momenten die zich nog niet ergens anders hebben ervaren, ontmoeten mensen die ze normaal niet zouden ontmoeten en ontdekken vooral zichzelf.”

MADELIEF LAMMERTS (zij/haar)
Initiatiefnemer Red het Slachthuis, evenementenorganisator bij collectief Geregeld Ontregeld, student Antropologie, algemeen sociaal werker, nachtraadslid

Wat aan de nacht trekt je het meest aan?
“Het meest aantrekkelijke aan de nacht(cultuur) is de verhoogde mogelijkheid om jezelf te zijn door te ontdekken en te experimenteren met stijl en muziek, zonder de sociale conventies die soms gelden in het dagelijkse leven.  De nacht geeft mij een verhoogde vorm van vrijheid en even de mogelijkheid om nieuwe kunstvormen te ontdekken, of gewoon om even lekker te dansen en de zorgen van het dagelijks leven te laten gaan. Hoewel ik een goede club, of een fijne bar, zeer kan waarderen gaat mijn hart sneller kloppen van livemuziek. Voor mij is het zien van bands en artiesten de grote aantrekkingskracht van de nacht, en de nacht geeft de mogelijkheid om opkomende en lokale talenten te ontdekken, en deze nieuwe geluiden te ondersteunen.”

Waarom heb je je gevoegd bij Nachtwacht Haarlem?
“Voordat ik mij aansloot bij Nachtwacht Haarlem heb ik mij ingezet voor het behoud van livemuziek in het poppodium Slachthuis, door middel van mijn initiatief ‘Red het Slachthuis’. In het Slachthuis zag ik een dynamische, verbindende, veilige sfeer met een vruchtbare grond voor lokaal talent. Hiermee ontdekte ik een groter probleem met het Haarlemse nachtleven en het aanbod ervan: veel broedplaatsen en uitgaansgelegenheden zijn uit Haarlem verdwenen, de voorheen levendige nacht is niet meer zoals het was. Ik voelde mij steeds meer aangetrokken tot Amsterdam, maar Amsterdam is niet Haarlem, en ik hou van mijn stad en heb een duidelijke visie op hoe ik Haarlem op zijn best zie met betrekking tot de nachtcultuur. Bij de Nachtwacht hoop ik een bijdrage te kunnen leveren om die bruisende nacht weer in zijn volle glorie terug te krijgen, terwijl we werken aan een veilige en diverse sfeer waar iedere Haarlemmer een eigen plekje binnen de nacht kan vinden.”

Hoe ziet een ideaal Haarlems nachtleven eruit voor jou?
“Voor mij is het ideale Haarlemse nachtleven een plek van veelzijdigheid en ruimte voor ontdekking: van jongeren die net voor het eerst een instrument oppakken en een podium zoeken, tot de student die graag tot in de vroege uurtjes van goede techno wil genieten. De nacht is een plek voor ontplooiing en talentontwikkeling, en waar nieuwe initiatieven van de grond komen en creatievelingen de ruimte hebben om hun kunsten en ideeën tot expressie te brengen. Daarnaast vind ik veiligheid een ontzettend belangrijk aspect van mijn ideale nachtleven, een goede nacht is er eentje waar iedereen zorgeloos kan genieten ongeacht je afkomst, seksuele oriëntatie, gender(identiteit), leeftijd, religie, etc.” 

SVEN KAMPEN (hij/hem)
Evenementenproductie voor EPIKA, Veerplas, Parksessies, beheerder bij Klein Haarlem, set assistent in de filmindustrie, nachtraadslid

Wat aan de nacht trekt je het meest aan?
“De nacht is één groot onbekend avontuur, iets wat je minder vaak ziet in je vooraf geplande werkweek. Nooit weet je van tevoren wie je zal ontmoeten, welke nummers je zal horen of waar je de avond eindigt. De speelsheid van de nacht laat me ontdekken wat ik leuk vind en verbreed m’n horizon op sociaal vlak.” 

 Waarom heb je je gevoegd bij Nachtwacht Haarlem?
“Ik zie het als mijn missie om het Haarlemse nachtleven een boost te geven en help hier graag aan mee door mijn rol als raadslid. Als organisator van evenementen weet ik namelijk hoe lastig het is om wat op te bouwen in Haarlem, waar veel aspecten stug kunnen verlopen. Het feit dat Nachtwacht Haarlem het lukt om nu projecten en visies van de grond te krijgen, is hoopvol en ben dankbaar dat ik hier deel van uit mag maken.”

 Hoe ziet een ideaal Haarlems nachtleven eruit voor jou?
“Een ideaal nachtleven zou zich voor mij afspelen net buiten het centrum, bijvoorbeeld op de Waarderpolder. Een toffe club dat dient als broedplaats voor zowel organisators bezoekers, en artiesten. Een veilige plek waar mensen volledig zichzelf kunnen zijn, waar nieuwe concepten een kans krijgen en waar overdag de rust wederkeert om creatieve projecten van de grond te krijgen. Ik denk dat dit ook helpt bij de verdere opkomst van locaties zoals Houtbaar, Skatepark of Basecamp.”

DAAN KNIJNENBURG (hij/hem)
Nachtprogrammeur bij Patronaat, Programmeur bij Boring & Founder Club Flux, nachtraadslid

Wat aan de nacht trekt je het meest aan?
“De nacht is voor mij de ultieme speelplaats voor creativiteit, identiteit en (zelf)liefde. Niet alleen een avondje uit, maar ook als ultieme plek om jezelf te ontdekken. Een broedplaats voor de meest vooruitstrevende kunstvormen en een ontmoetingsplek voor creatievelingen. De veelzijdigheid van de nacht is uniek, spannend en uitdagend en is belangrijk in welke vorm dan ook.”

Waarom heb je je gevoegd bij Nachtwacht Haarlem?
“Een veilig, duurzaam en divers nachtleven willen is 1, het uitvoeren is een tweede. Vanuit een kritische blik positieve verandering willen brengen in het Haarlemse nachtleven heb ik mij bij Nachtwacht Haarlem gevoegd. Het is ontzettend waardevol om een krachtig platform te hebben dat weerklank biedt aan verschillende stemmen in de stad en ben dan ook heel blij om hier actief deel van uit te maken.”

Hoe ziet een ideaal nachtleven in Haarlem er uit voor jou?
“De veelzijdigheid van de nacht moet gereflecteerd worden in het nachtleven van de stad. Een biertje drinken met vrienden in de kroeg, experimentele livemuziek beleven of zweten in de club. Wanneer meerstemmigheid terugkomt in het aanbod en mensen veilig onderdeel kunnen uitmaken van de nacht bereiken we een duurzaam nachtleven dat ruimte biedt voor inspiratie en ontwikkeling.”

RICK BUSSCHER (hun/hen)
Creatief producent voor diverse culturele instellingen, nachtraadslid

Wat aan de nacht trekt je het meest aan?
“In de nacht verdwijnt de sociale druk van binnen een norm passen, in de nacht kan je met de mensen om je heen een eigen norm maken. Je kunt in de nacht experimenteren met je eigen identiteit en op zoek gaan naar jezelf. Iedere nacht kan je iemand anders zijn zonder dat dat consequenties heeft op je leven gedurende de dag; de nacht geeft de vrijheid om te zijn. De nacht trekt mij het meeste aan omdat je dan niet wordt geïdentificeerd met je werk, maar volledig als de persoon die jij op dat moment bent. ‘s Nachts maak je connecties met mensen die je overdag wellicht nooit zou tegenkomen. Iedere nacht is een avontuur waarvan je aan het begin nooit precies weet hoe het gaat lopen.” 

Waarom heb je je gevoegd bij Nachtwacht Haarlem?
“Toen ik in Haarlem kwam wonen ervaarde ik de uitsluiting van het Haarlemse nachtleven, veel plekken zijn tot op heden nog steeds niet toegankelijk. Op straat werd ik aangesproken en het duurde even voor ik mijn eigen nachtcrowd had gevonden. Ik  vind het van groot belang om te vechten tegen onrecht en voor veiligheid. Toen de Nachtwacht mij heeft benaderd heb ik gelijk ‘ja’ gezegd. Op deze manier hoop ik ervoor te zorgen dat jonge Queer personen een fijne plek kunnen vinden, de vrijheid van de nacht kunnen ervaren en hun eigen identitieit veilig kunnen ontdekken.” 

Hoe ziet een ideaal Haarlems nachtleven eruit voor jou?
“Een ideaal Haarlems nachtleven betekent dat er verschillende plekken voor verschillende groepen zijn. Het is fijn als we ooit allemaal samen kunnen komen om naar onze favoriete feestjes te kunnen gaan, waarbij ook basisnormen en waarden horen die worden nageleefd. Maar daarvoor is het belangrijk dat verschillende groepen een plek hebben om binnen de veiligheid van hun community de nacht te kunnen beleven. Het Haarlemse nachtleven zou idealiter een vrijplaats zijn voor het ontdekken en ontwikkelen van ieders identiteit.”

DEMI VAN DEN WOLLENBERG (zij/haar)
Freelancer in de culturele sector, cultuureducator in spe, spoken word artiest, communicatiemedewerker Nachtwacht Haarlem

Wat aan de nacht trekt je het meest aan?
“De nacht draagt mysterie en avontuur met zich mee en biedt ruimte voor zaken die overdag door allerlei normen en waarden vaak lijken te worden ingeperkt. Je kan er ontsnappen aan de sleur van alledag, maakt er vrienden voor even én voor het leven, ontdekt van alles over de wereld en ook over jezelf. Je mag jezelf even verstoppen, maar andere kanten van jezelf ook laten zien en nieuwe perspectieven opdoen. Ik zie de nacht als onuitputtelijke, fascinerende bron van inspiratie.”

Waarom heb je je gevoegd bij Nachtwacht Haarlem?
“De nacht inspireert mij al sinds mijn vijftiende, maar manifesteerde zich toen vooral in feestjes bij mensen thuis. Toen ik eindelijk de legale uitgaansleeftijd bereikte, stonden veel zaken op het moment van omvallen: Pub de Tempelier, De Storing en Club Stalker. Een écht levendige, Haarlemse nacht had ik nog niet meegemaakt, maar de ene na de andere partij verdween uit de stad, en uiteindelijk ook ik, naar Amsterdam, waar ik het nachtleven leerde kennen op plekken als Pacific Parc, Garage Noord en Radion. Maar als echte Mug koester ik Haarlem altijd in mijn hart. Ik wil dat jongere mensen de kans krijgen de nacht te verkennen op de plek waar ze opgroeien, of dat nu gaat om een biertje drinken in de kroeg, te dansen in de club of het ervaren van kunst (in de breedste zin van het woord).”

Hoe ziet een ideaal Haarlems nachtleven eruit voor jou?
“In een ideaal Haarlems nachtleven voelt iedereen zich welkom en veilig en is er mijns inziens veel ruimte voor lokaal talent en experiment. Niet alles hoeft er commercieel te zijn en er mogen risico’s worden genomen als het gaat om nieuwe, verfrissende initiatieven. Maar ook moet er voor iedereen een plek zijn: de senior die op diens oude dag nog graag wil dansen, de hardwerkende volwassene die een avond met vrienden in de kroeg wil zitten, de student die heel de nacht door wil gaan, van locatie naar locatie hopt of zijn/haar/diens identiteit wil ontdekken én een plek waar een groep minderjarige jongeren op een veilige en passende manier kan kennismaken met de nacht door bijvoorbeeld eigen initiatieven tot leven te brengen. Al met al dus een intersectioneel en gebalanceerd aanbod, in goede samenspraak met ondernemers, initiatiefnemers, bewoners en publiek.”